Adventskalender: 6 december

 
 
Torsdag i november. En novell i 24 delar, av Rosi Hageberg 2022. 
 

Våning 2

Lägenhet 2A 

Klockan 06.15

Mobilens alarm sätter i gång med ett envist plingande. Anna stänger snabbt av det för att inte resten av familjen ska behöva vakna än. Hon smyger ut i duschen och låter det ljumma vattnet få tvätta bort nattens trötthet. 

Hon klär på sig och går ut i köket för att plocka fram frukost till alla. Hon älskar den här morgonrutinen. Hon dukar med porslin och vackra servetter, trots att det är torsdag morgon och alla ska iväg till jobb och skola. Hon brygger kaffe, dukar fram bröd, flingor, fil, tomater och goda pålägg. Hon vill att det ska kännas som en hotellfrukost. 

Sedan väcker hon försiktigt maken med en puss. Han mumlar något och vänder på sig. Hon smyger in till Johannas rum och klappar henne ömt över ryggen. Johanna rör inte en fena. Anna brukar alltid få öka intensiteten i väckningen, för Johanna är fruktansvärt morgontrött. När hon till slut ser att Johanna inte längre kan ignorera henne, går hon ut i köket, sätter sig på sin stol och väntar på man och dotter. 

De kommer till slut, äter under tystnad och lämnar sedan disken kvar på bordet. Johanna och Anders drar på sina ytterkläder, ropar hejdå i farstun och försvinner i väg för dagen.

Anna dukar av. Sätter in disken i diskmaskinen. Sätter tillbaka kylvarorna i kylskåpet. Torkar av bordet. Borstar tänderna.Torkar bort tårarna. Drar på sig kappan och går till jobbet. 

 
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Berätta om detta

Lektör, skrivcoach, korrekturläsare, skrivvägledare, cirkelledare, föreläsare, svensklärare och verksamhetsutvecklare.

RSS 2.0