Sluta objektifiera männen!

Igår kväll satt jag med fyra vänner, alla män, och diskuterade allt mellan himmel och jord (ok, kanske inte riktigt allt, men...) och vi kom in på #metoo. Mina kompisar är ödmjuka, fina män som jag upplever som trygga i sin manlighet och de hade precis  samma uppfattning som jag angående #metoo. Att man får akta så det inte blir ett drev, men att #metoo är otroligt viktigt för att uppmärksamma hur sjukt idiotiskt många män beter sig mot kvinnor. Vi pratade om våld i nära relationer och om jargonger  i både omklädningsrum och bland vanliga, hederliga (?) ekonomer. Vi sa att det är viktigt att vi pratar om det och att vi uppfostrar våra barn att bli bättre på detta än vad vi vuxna är. 

Och så i morse såg jag ett filmklipp från Skarhults slott, som ligger i Skåne, som förra veckan invigde in utställning som heter "You go boy". Min sambo och jag har sett den och den ska handla om "Den goda manligheten", fast vi tyckte att utställningen var ganska ytlig. Ännu ytligare var slottsfrun på detta slott, som är den som har kommit på idén till utställningen. I sitt invigningstal, som jag såg på Facebook i morse, så säger hon bland annat: 

• att hon har haft män som "hobby" sedan hon var fyra år
• att hon gillar när män bär hennes väska
• att hon gillar när män vill ligga med henne 
• att hon slappnar av när hon är med män pga deras testosteron

Snacka om sexistiskt! Snacka om att objektifiera män! Hon får i sitt tal hela utställningen att låta som att allt handlar om henne. Och i samma tal säger hon att hon vill göra detta för sin son, så att han ska slippa höra hur svinaktiga män är. 

Jag har definitivt inget emot att slottsägarinnan på Skarhults slott lyfter upp männen. Feminism för mig handlar om att skapa jämlikhet för både män och kvinnor, annars är det ju ingen jämlikhet. Men om man som mamma säger till sin son att hon har män som hobby, att de är till för att ligga med henne och bära hennes väska, då blir jag förbannad! Hur kan vi begära att män ska sluta objektifiera kvinnor om vi gör detsamma med männen? 

Vad kommer hon säga om hennes son växer upp och säger att han älskar när kvinnor ligger med honom och att han älskar när de dammsuger åt honom? Och att han slappnar av när det finns östrogen runtomkring honom? 
 
Kan vi få en riktig debatt om manlighet och kvinnlighet, tack? En som går på djupet. En som handlar om vilka vi människor djupast inne är och hur vi blir ännu bättre människor idag än vi var igår? 

Rosi 





Berätta om detta

Lektör, skrivcoach, korrekturläsare, skrivvägledare, cirkelledare, föreläsare, svensklärare och verksamhetsutvecklare.

RSS 2.0