Hur kristen är du, egentligen?

Jag tvekar lite att skriva det här inlägget, för jag är inte säker på att jag har tänkt färdigt över det som jag ska skriva om nu. Men vi kanske kan hjälpas åt att tänka tillsammans? Att provtänka lite, som en del säger. 
 
Mitt flöde på Facebook har den senaste tiden fyllts av ett test med frågor som Migrationsverket ska ha ställt till människor som har konverterat från islam till kristendom, för att kontrollera att de verkligen är kristna. Testet är sammansatt av Micael Grenholm, som är pastor i en församling i Uppsala som heter Mosaik och som är mycket fokuserad på evangelisation och vill bland annat införa massmöten med tusentals deltagare för att kunna evangelisera för dem. Grenholm säger sig har formulerat frågorna efter dokument där asylsökande har fått avslag trots att de hävdat att de är kristna. I dokumenten har det bland annat stått saker som att "Du har inte kunnat förklara de grundläggande skillnaderna mellan islam och kristendom eller vad som i huvudsak skiljer pingstkyrkan från svenska kyrkan."
https://twitter.com/christianmolk/status/1086361616495579136
 
Dock har Migrationsverket nekat till att man har ställt rena kunskapsfrågor, utan bett folk berätta om sin övertygelse. ”Fokus för utredningen är inte kunskapsfrågor utan ligger istället på den inre övertygelsen, religionens betydelse för individen och hur den tar sig uttryck. Vissa kunskapsfrågor kan ha betydelse för helhetsbedömningen, exempelvis om en person uppger sig studerat teologi eller verkat som präst eller pastor.”, skriver Lisa Danling vid Migrationsverkets presstjänst till SVT. På Migrationsverkets hemsida står det att frågorna kan ha använts, men att de är tagna ur sitt sammanhang. 
https://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Pressrum/Nyhetsarkiv/Nyhetsarkiv-2019/2019-01-18-Migrationsverket-gor-inga-tester-i-konvertitarenden.html
 
Jag vill klargöra, innan jag går in i denna diskussion, att jag inte har något emot att muslimer blir kristna, ateister, buddister eller vad de vill. Jag anser att Sverige dessutom har råd att ta emot flyktingar och invandrare oavsett om de är troende eller inte. Kommer de från ett land där de inte får lov att vara sig själva, är de välkomna hit. Även om de var muslimer i sitt hemland och väljer att fortsätta att vara det i Sverige, så är de välkomna, anser jag. Så jag tycker överhuvudtaget Migrationsverket gör fel som ska bedöma människors tro, det har ingen något som helst med att göra. 
 
Men jag vill fokusera på själva testet och reaktionerna kring det. Jag har själv gjort testet och jag fick 42 % rätt. Genomsnittet är tydligen 22 % och över 100 000 personer har hittills gjort testet. ("Medelvärdet har varit 22 % rätta svar"). Jag läser i mitt flöde på Facebook om att pastorer har börjat hjälpa konvertiter genom att ge dem häften med frågor som Migrationsverket eventuellt kan ställa och svaren på dem. Många upprörs över detta. Somliga anser att det är fusk, somliga anser att det är fruktansvärt att konvertiterna ska behöva förberedas på detta sätt. Jag tycker det är bra. För om du bestämmer dig för att bli kristen, så är det väl utmärkt att veta vad du tror på? 
 
Tänk dig att du älskar Harry Potter. Varje vecka är ni ett gäng Potter-heads som träffas för att prata om böckerna. Ni läser upp små stycken ur böckerna, ni tolkar det som skrivits och samtalar. Ni läser andra böcker som handlar om hur man ska tolka olika saker i Harry Potter-böckerna. Ni nördar in er på detaljer och funderar på om skynket som hänger kring Harrys säng symboliserar något särskilt, eller om man bara ska läsa den biten rakt upp och ner, utan någon tolkning. Ni skrattar och gråter tillsammans och tycker att Harry Potter är det bästa som har hänt mänskligheten. Men - du har aldrig läst hela serien. Jag känner många kristna som är på det viset. Man älskar Jesus, går på gudstjänster, lyssnar på predikningar, läser böcker om hur man ska tolka Bibeln och man finner tröst i gemenskapen. Det är fint. Men många kristna har aldrig läst igenom hela Bibeln och har inte en aning om vad som står där. Är inte det konstigt? Är inte det anmärkningsvärt att inte veta vad man tror på?

Att så många kristna, inklusive jag själv (även om jag är fd kristen), fått så dåligt resultat på detta test säger väl något om hur dåligt insatta man är i den tro som man säger är den enda sanningen. Jag tycker det är bra att testet cirkulerar, för det kanske kan få upp ögonen på kristna att man kan för lite om sin egen religion. Fast av de kommentarer jag läser på Facebook, så verkar i och för sig ingen ha den självinsikten. 

Eller så kan man helt enkelt se testet som dåligt konstruerat. När du svarar måste du gissa vad Micael Grenholm har lagt in för nyckelord för att få rätt svar. Lite som "gissa vad läraren tänker" i skolsammanhang. Jag är till exempel säker på att jag borde fått sex rätt på frågan om vilka tio guds bud är, men jag hittade bara fyra nyckelord och fick därmed bara fyra rätt på den frågan. Och är det så att testet är felkonstuerat, så är det värdelöst och säger egentligen ingenting. Då behöver man inte bli upprörd över att så få kristna klarar testet. Och testet används ju inte av Migrationsverket, så där finns det inget att uppröras över heller. 
 
Vi vet ju inte heller i vilket sammanhang frågorna har använts på Migrationsverket. Om en person säger att han är med i pingstkyrkan för att det känns bäst där, så kan det ju finnas fog för att ställa frågan om skillnaden på pingstkyrkan och svenska kyrkan. 

Därmed har jag inte sagt att jag försvarar Migrationsverket. Jag kan uppröras över att vi överhuvudtaget ska låta människors tro få avgöra om de får stanna i Sverige eller inte. Det luktar lite Hitler-tyskland om det, tycker jag. 

Gör gärna testet här och provtänk sedan lite med mig i kommentarerna. Är det bra att Micael Grenholms test för kristendomsfrågor sprids eller inte?
 
 

Berätta om detta

Lektör, skrivcoach, korrekturläsare, skrivvägledare, cirkelledare, föreläsare, svensklärare och verksamhetsutvecklare.

RSS 2.0